Naša Koča

Opis postojanke:
 
 
Koca baPlaninska koča stoji ob robu gozda na zahodni strani vrha s cerkvijo sv. Ane (920 m). V letu 2003 je koča in PD Ribnica praznovalo 10 let od slovesne otvoritve koče. PD Ribnica je kočo dogradilo leta 1992 in jo slovesno odprlo 26. junija 1993. V jedilnici s kuhinjskim kotičkom je 20 sedežev, pri mizah pred kočo pa 40; na skupnem ležišču je 15 ležišč; zunanji WC; jedilnico ogrevajo s pečjo; voda kapnica, agregat za elektriko.

Koča spada med točke Razširjene slovenske planinske poti in je uvrščena tudi v »Vodnik po planinskih postojankah v Republiki Sloveniji«.

Čas obratovanja:
Koča je odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih, razen 1. 11., 25. 12. in za veliko noč.

Gospodar koče
Tomaž Pahulje (predsednik), tel: 041 368 252.

Dostop:

- Z Avtomobilom: po lokalni cesti iz Ribnice mimo podjetij Inles in Riko do kmetije Seljan 4 km, od tod do koče 45 minut.
- AP Ribnica: iz Ribnice po Ribniški naravoslovni poti mimo podjetij Inles in Riko, Jamarskega doma pri
   Francetovi jami in kmetije Seljan 1 h 30;
- iz Ortneka: po Ribniški planinski poti čez Grmado 5 h.

Razgled:
Od cerkve sv. Ane je čudovit razgled proti vzhodu, jugu in jugozahodu. Daleč na vzhodnem obzorju se kaže Kočevski Rog, pred njim pa se proti zahodu vleče greben Male gore. Od Kočevskega Roga proti jugovzhodu je Kočevska Mala gora, desno od nje Stojna, pred njima pa Kočevsko polje s Kočevjem. Na južni strani je desno od Stojne Goteniška gora, nad Ribniško dolino pa se dvigata Velika in Travna gora. Lepo vidimo Ribnico in druge kraje v dolini, pod vznožjem Travne gore pa znamenito cerkev v Novi Štifti. Med Veliko in Travno goro se v daljavi dviga Snežnik. Od Travne gore proti jugozahodu so na obzorju Javorniki, Nanos in Slivnica, v bližini pa so gričevnata Slemena s Sv. Gregorjem. Razgled proti zahodu in severu zakriva gozd; obzorje na zahodni in severni strani se odpre s Sten Sv. Ane; od tod se ob dobri vidljivosti vidijo na zahodu Julijci s Triglavom, na severu pa vrhovi Kamniških Alp; bliže so Posavsko hribovje s Kumom, Dolenjsko gričevje in severovzhodno Gorjanci; ob vznožju Male gore se razprostira Struška dolina s krajem Struge in drugimi vasmi.

Zanimivejše ture
:
- Stene Sv. Ane (964 m), razgledna točka, 30 minut;
- Črni vrh (961 m) 3 h,
- Grmada (887 m) 3 h.
Vsi trije vrhovi so del Ribniške planinske poti (17 točk po Mali in Veliki gori);

- Francetova jama 45 minut.