O nevarnostih v gorah v Miklovi hiši

V četrtek, 7. decembra, sta Knjižnica Miklova hiša in Planinsko društvo Ribnica organizirala predavanje in predstavitev nove knjige Nevarno proti vrhovom dolgoletnega gorskega reševalca in publicista Janija Beleta. V Miklovi dvorani Knjižnice Miklova hiša se je zbralo okoli 35 ljubiteljev narave in varnejšega obiskovanja gora, ki se zavedajo, da je prvi pogoj za uspešen pohod dobra priprava na turo že doma.

Jani Bele nam je predstavil kratko zgodovino priročnikov o nevarnostih v gorah na slovenskih tleh, nato pa v sliki in besedi prikazal nekaj gorskih nesreč v gorah – od padca turnega smučarja prek Severne triglavske stene, padca nenavezanega gornika v ledeniško razpoko pod Velikim Klekom, uporabe neprimerne zimske opreme do udarca strele pod Triglavom v gospo Ledinek s Šmarne gore. Avtor knjige Nevarno proti vrhovom, ki je na voljo za izposojo tudi v ribniški knjižnici, je podal številne nasvete za ukrepanje v primerih nesreč in da do njih sploh ne bi prišlo. Avtor je v obsežno in za ljubitelje gora tudi nadvse dragoceno delo strnil petdeset zgodb ljudi, ki so doživeli kakšno nevarnost in nesrečo v gorah, pa očividcev nesreč, gorskih reševalcev, vključil pa je tudi številne lastne izkušnje. Prek zgodb in doživetij lahko tako spoznamo vse glavne vrste nevarnosti, na katere lahko naletimo pri naših vzponih v gorah v različnih letnih časih ter na kopnih in snežnih turah.
Vrhunski alpinist Viki Grošelj je novo knjigo Janija Beleta označil kot: »... vseskozi zanimivo, napeto, mestoma tragično, pa tudi poučno branje, ki na nevsiljiv način prikazuje, kaj vse se nam v gorah lahko pripeti. Morda bo koga celo odvrnila od obiskovanja gorskega sveta. Veliki večini pa bo, kot dodatno znanje iz praktičnih izkušenj drugih, omogočila sprejemanje boljših odločitev in varnejši korak ...«
Jani Bele je sicer dolgoletni gorski reševalec pri Gorski reševalni službi Ljubljana, alpinist, alpinistični inštruktor, publicist in avtor priročnika za varnejše gibanje v gorah Proti vrhovom, soavtor knjige Reševanje v gorah: sto let organiziranega gorskega reševanja v Sloveniji in avtor nove knjige Nevarno proti vrhovom.

 

Zdenka Mihelič

 

Slike s predavanja: Foto Domen Češarek in Zdenka Mihelič. S klikom na prezentacijo slik skočite v galerijo.