Ratitovec (Altemaver), 29. 12. 2018

Planinsko društvo Ribnica vas vabi soboto, 29. decembra 2018, na

RATITOVEC/ ALTEMAVER (1678 m).
· Odhod: v soboto, 29. decembraob 6. uri z glavne avtobusne postaje pri cerkvi v Ribnici.
· Prevoz: organiziran.

· Izhodišče: Prtovč (1011 m).
· Čas hoje (okvirno): vzpon 2 uri, sestop 2 uri, skupaj 5 ur.
· Zahtevnost poti: lahka zimska tura, težavnost odvisna od razmer.
· Višinska razlika: 656 m.
· Načrt poti:
Prtovč (1011 m)Povden (1264 m)Krekova koča na Ratitovcu (1642 m)Altemaver (1678 m)–sestop po isti poti.

· Prijave z akontacijo: zaradi božičnih praznikov bodo prijave izjemoma v četrtek pred pohodom27. decembra 2018, ob 18. uriv pisarni PD Ribnica, Škrabčev trg 5, Ribnica
Akontacija 15 EUR se plača ob prijavi.

· Potrebna oprema: vremenu in razmeram primerna planinska oprema za hojo, topla obleka, predvsem pa dobra planinska obutev (z narebrenimi podplati), zložljive pohodne palice, derezice (male), malica in pijača, osebni dokument, zdravstvena izkaznica, veljavna planinska izkaznica za leto 2018 in varen korak.

· Vodja pohoda: Stane Babič, vodnik PZS, informacije: 041 415 308 ali na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

· Opis: Ratitovec je dolgo travnato sleme, ki poteka v smeri vzhod-zahod in le narahlo valovi. Severna stran Ratitovca je položno pobočje, ki kmalu preide v gozdove Jelovice. Južna pobočja strmo padajo na teraso, kjer ležijo vasi Danje, Prtovč, Ravne, Torka in Zabrdo. S terase pod vasmi se gozdovi strmo spuščajo v dolično Selščice. Razgled z Ratitovca je eden najlepših v naših planinah, saj je Ratitovec toliko odmaknjen od osrednjega dela Julijcev, da so le-ti videti kot velika enotna gmota. Lepo pa so vidne tudi Karavanje in Kamniško-Savinjske Alpe.
Glavne vzpetine na slemenu Ratitovca so: Altemavec (1678 m), ki je obenem najvišji vrh grebena; Gladki vrh (1666 m), Kremant (1658 m) in Kosmati vrh (1644 m).
Na Ratitovcu, tik pod Gladkim vrhom, stoji Krekova koča na Ratitovcu (1642 m). V tem času je odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih.